INFRASTRUKTÚRA BIM SZAKMAI WORKSHOP
BUDAPEST, 2019. SZEPTEMBER 25.

INFRASTRUKTÚRA BIM – SZAKMAI WORKSHOP

Budapest, 2019. szeptember 25.

2019-ben már a digitális valóság korát éljük. Az internetnek köszönhetően korunk tervezési, kivitelezési és üzemeltetési folyamatai kezdenek összefonódni már Magyarországon is. Régen ezen folyamatok résztvevői ritkán és nehézkesen tudtak kapcsolatba kerülni egymással, ami rendkívül nehezítette az integrált együttműködést.

Tény viszont, hogyha ma egy városban építési / infrastruktúra beruházás történik, akkor az egyszerre számos szakág résztvevőjét érinteni fogja. A megbízók (pl.: önkormányzatok, magánvállalatok) pénzt invesztálnak és szeretnék figyelemmel kísérni a projektet. A kivitelezők (pl.: építési vállalkozók, közműszolgáltatók, útépítők… stb.) véghez viszik a projektet. Végül az üzemeltetők (megbízott szervek) pedig funkciójától függően üzemeltetik, karbantartják a létesítményt.

Ahhoz, hogy ez olajozottan, költséghatékonyan és gazdaságosan működhessen, szükség van ezen résztvevők magasszintű együttműködésére. Ez régen elképzelhetetlen volt, ezért sokan még mindig szkeptikusak a rossz tapasztalatok miatt. Ma azonban már olyan virtuális terek és technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek egyszerű és hatékony módszereket biztosítanak az információcseréhez, együttműködésekhez a folyamat minden pontja és résztvevője között. Ezeket az eszközöket a GIS és a BIM adja a kezünkbe.

A BIM a konkrét építési folyamatokat elsősorban projekt szinten támogatja. Egy jól menedzselt infrastruktúra BIM együttműködés a legmagasabb szintű, leghatékonyabb és leggyorsabb kivitelezési eljárás lehetőségét teremti meg. Kapcsolatot létesít a megbízók, építkezési vállalkozók, mérnökök és munkások között szakágtól függetlenül.

A GIS integrálja a BIM folyamatait egy jóval nagyobb léptékbe. Téradatbázisainkban egy rendszerben láthatjuk és kezelhetünk a városrészekre, városokra vagy akár országos és nagyobb szintekre vonatkozó adatainkat. A vizuális (térképes) megjelenítésen felül néhány kattintással információkhoz juthatunk az épített és természetes környezetünk bármely részéről. Elemzéseket végezhetünk és információkat közölhetünk hosszú adminisztrációs és bürokratikus lépéseket hagyva ki ezzel.

Hogyan illeszkedik a BIM az építőmérnöki infrastruktúrába?

A meglévő és az új infrastruktúra-projektekben is sok olyan tényező van, amelyeket be kell építeni a tervbe a projekt előrehaladása során. Ilyenek például a következők:

 • meglévő feltételek – földmérési adatok, közművek és szolgáltatások, geotechnikai vizsgálatok, tulajdonfelmérések,
 • elemzés – vízgyűjtők, vízelvezetés, szerkezet, közművek, becslések, forgalom, látóvonalak, ütközésvizsgálat,
 • szabványok – regionális hatóságok, vállalat, vízelvezetés, világítás stb., tervezés és konzultáció – több koncepcióterv, tervezés – 3D tervmodell és számítások,
 • költség – anyagok, időgazdálkodás, előkészítés, mennyiségek stb.,
 • dokumentumvezérlés – jelentések, rajzok, verziók stb.,
 • kivitelezés – helyszíni módosítások, kivitelezési állapotot rögzítő felmérések stb.,
 • karbantartás – eszközkezelés.

Az Infrastruktúra BIM nem csak egy digitális integráció, hanem egyben egy olyan komplex látásmód is, ami használói számára a legmagasabb színvonalú stratégiai döntéseket biztosítja. A piaci szereplők széles körének, akár maguknak a lakosoknak a bevonásával, egész újszerű és jövőbe mutató adatgyűjtési (terepi) és adatintegrálási lehetőségek válnak elérhetővé.

A VARINEX Zrt. tisztelettel meghívja Önt az INFRASTRUKTÚRA BIM – SZAKMAI WORKSHOP rendezvényére, ahol megismerheti a GIS és a BIM fogalmak mögötti igazi értéket.

Az alábbi témákat biztosan érintjük majd:

 • téradatbázis alapú Műszaki Objektum Nyilvántartó Rendszerek a közmű üzemeltetők számára (Távhő, Telco, Víziközmű, stb…),
 • komplett Városigazgatási Rendszerek bemutatása,
 • az állam szerepe digitális rendszerinkben: E-közmű és E-TÉR (4TR),
 • értekezések az infrastruktúra beruházások területén egyre inkább terjedő, teljes projekt-életciklust végig kísérő és támogató Infrastruktúra BIM-ről,
 • a VARINEX Zrt. szakértelmével megalapozott BIM + GIS rendszerek használatának előnyei, avagy hogyan találkoznak egymással a piaci szereplők a hatékony együttműködés reményében,
 • kiterjesztett valóság – VR – alkalmazása építőmérnöki projektben.

Ezen a rendezvényen valódi példákon keresztül mutatjuk be a területen elért sikereket, és talán esélye lesz bepillantani Magyarország első, ténylegesen integrált digitális városának megszületésébe is.

Időpont: 2019. szeptember 25. 8:30-15:00

Helyszín: VARINEX Informatikai Zrt. 1106 Budapest, Fehér út 10., 44-es épület*

Program: a rendezvény programja szeptember 1-től lesz elérhető.**

Regisztráljon és biztosítsa helyét INFRASTRUKTÚRA BIM – SZAKMAI WORKSHOP rendezvényünkön, mert az ingyenes helyek csak korlátozott számban és előzetesen visszaigazolt regisztráció esetén biztosítottak.

Helyszíni regisztráció esetén a részvételi díj: 19.800 Ft + Áfa/fő.

Jelentkezési határidő: 2019. szeptember 20. (péntek) 16:00 óra.

REGISZTRÁCIÓ

*Gépkocsival az iparterületre behajtani nem lehetséges, kérjük parkoláshoz vegye igénybe az Árkád bevásárló központ és/vagy Sugár bevásárló központ parkolóit, ahonnan telephelyünk 5 perc sétával elérhető.

**A rendezvényen képi és hangfelvétel készül további marketing célú felhasználásra. A programváltozás jogát fenntartjuk.