Infrastruktúra nap - BIM

BIM az Infrastruktúra tervezésben IS!

Az épületinformáció-modellezés, vagyis a BIM az infrastruktúra-projektek területén jelenleg még ritkán használt fogalom. A BIM szakkifejezést legtöbbet a magasépítésben alkalmazzák. Egy épület, valamint annak minden alkotóelemének 3D modelljét nem nehéz elképzelni.

A különböző infrastruktúra-projektek kapcsán a BIM ugyanúgy értelmezhető, mint a magasépítésben, vagyis a munkafolyamat alapja az építmény információs modelljének létrehozása. A BIM „I”-je (azaz az „Információ”) a munkafolyamat talán leglényegesebb része.

Az információs modell építése (BIM) már a kezdeti fázisában elkezdődik és az építmény teljes életciklusán átível. Fontos, hogy semmilyen lényegi információ ne vesszen el! A BIM munkafolyamat természetesen nem kizárólag a háromdimenziós modellépítésről és a szükséges információk azonos helyen történő tárolásáról szól. A teljes folyamat lényeges része az adattárolás-, az adatmegosztás, a különböző jóváhagyási és ellenőrzési folyamatok mikéntje.

A 2D és a manuális folyamatok ideje rég lejárt. Az iparági elvárások és az egyre gyorsuló trendek megkövetelik az adatok megbízható és gördülékeny cseréjét a projektek teljes életciklusa alatt, legyen szó zöldmezős beruházásról vagy meglévő létesítmények fejlesztéséről.

A digitális gazdaságban a közmű-nyilvántartás, a közműszolgáltatók nyilvántartó rendszerei is téradatbázis alapon épülnek fel azért, hogy gazdaságosabbá tegyék a fenntartást, valamint hogy ki tudják szolgálni az adatigénylőket. Ez a rendszer csak akkor tud hatékonyan működni, ha már tervezői oldalon is elindul a komplex téradatbázis szemlélet, a tervek is ilyen koncepcióban készülnek és már így kerülnek átadásra a szogáltatók felé is.

Ha a tervező a jelentkező kihívásokra nem tud megfelelő választ adni, akkor rövid időn belül versenyhátrányba kerül, majd tönkremegy.

A VARINEX Zrt. ezúton meghívja Önt és kollégáit az Infrastruktúra nap – roadshow szakmai rendezvénysorozatára, amelyen megismerheti az új szemléletmódot és néhány olyan eszközt, melyek megfelelő használatával biztosan versenyképes lehet.

Helyszínek és időpontok:
2018. szeptember 18. – Székesfehérvár
2018. szeptember 20. – Miskolc
2018. október 2. – Szeged
2018. október 4. – Pécs
2018. október 9. – Győr

 

Belépés: Ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Név:*

Cégnév:*

E-mail cím:*

Telefonszám:*
Szakterület:*

Egyéb szakterület:

Melyik rendezvényre szeretne ellátogatni?:*

2018. szeptember 18.- Székesfehérvár
2018. szeptember 20. – Miskolc
2018. október 2. – Szeged
2018. október 4. – Pécs
2018. október 9. – Győr

 

Honnan értesült az Infrastruktúra napról?:*

Elolvastam és megértettem az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat.:*
A végleges programot az események előtt 2 héttel publikáljuk.